Turbozwemmen of snelcursussen is een populaire nieuwe manier van zwemles geven. Een logische vraag is dan ook, waarom S.E.A. dit niet aanbiedt. Het antwoord hierop lijkt simpel, we vinden dat we als zwemschool de maatschappelijke functie hebben om kinderen de mogelijkheid te bieden veilig in en om het water te recreëren.

Vandaag de dag hebben we een druk leven. Veel tweeverdieners en weinig tijd overdag. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd na school door bij een opvang of buitenschoolse opvang. Ouders werken en halen de kinderen op na het werk. Hierdoor blijft er weinig tijd over om een kind naar zwemles te brengen. Een oplossing hiervoor is dan een snelcursus of vakantiecursus.

Dit drukke leven is voor ons de reden dit niet aan te bieden. Wanneer je kijkt naar de wijze waarop een kind leert is het niet mogelijk een kind zwemveilig te maken, met name niet op lange termijn. Kinderen leren in korte tijd zwemmen, worden geacht na afloop zwemveilig te zijn. Maar door het drukke leven is er vervolgens te weinig tijd om het zwemmen te onderhouden. Hier ligt het gevaar! De kinderen beheersen het kunstje, halen het A diploma en doordat ze daarna te weinig zwemmen lopen ze een jaar later een reële kans in gevaar te komen doordat ze het kunstje verleert zijn. Voordat een kind op lange termijn zwemveilig is gaan er veel zwemuren aan vooraf! Een mooi voorbeeld zie je in dit filmpje

De vier fases van het leerproces

turbozwemmen schema leerbehoefte

Je ziet hierbij de vier fases in het leerproces:

  • Onbewust onbekwaam            (een kind ziet iets voor het eerst)
  • Bewust onbekwaam                  (een kind probeert het maar het lukt nog niet)
  • Bewust bekwaam                       ( een kind is trots omdat het lukt)
  • Onbewust bekwaam                  ( Een kind denkt er niet over na)

Wanneer je bovenstaande schema bekijkt zie je waarom we er niet zomaar voor kiezen turbozwemmen of snelcursussen aan te bieden. Tijdens de cursus is er geen tijd om voldoende te oefenen en te automatiseren. (Onbewust bekwaam). Aan deze fase wordt met de snelle leermethode voorbij gegaan. De kinderen halen echter wel het A diploma.

Uiteraard is hier een oplossing voor. We bieden niet voor niets het zwem ABC aan i.p.v. turbozwemmen. Door te zwemmen voor het complete programma zullen kinderen voldoende ruimte hebben om onbewust bekwaam te worden. Helaas, iemand met een volle agenda zal hier niet snel voor kiezen. De snelzwemcursus is immers gekozen door een gebrek aan tijd. Nog een oplossing is met grote regelmaat zelf gaan zwemmen. In de praktijk zullen veel mensen echter merken dat ook daar onvoldoende ruimte voor is.

Vandaar onze keuze om dit niet aan te bieden. Sports – Education & Adventures biedt  in Ede zwemles op maat. Ieder kind heeft een eigen vermogen om te leren en hier sluit onze methodiek op aan. Op het kind, op het individu. Mocht u meer willen weten over onze zwemlessen, neem gerust contact op voor een advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *