Mijn kind klaar voor zwemles?

Wij organiseren onze zwemlessen in Ede al voor kinderen vanaf 3 jaar. En met succes! Toch kan je niet zomaar zeggen dat dit dan de ideale leeftijd is. In deze leeftijd denken we vooral dat de hoeveelheid plezier dat een kind heeft in zwemmen van doorslaggevend belang is.

Wat opvalt bij kinderen in deze leeftijd is de energie die de ouders hebben. Vaak zijn het zelf mensen die genieten van watersporten en willen dit delen met hun kinderen. Andere ouders hebben een andere insteek, ze zijn vaak in een waterrijke omgeving en vinden zelfredzaamheid het belangrijkste. Vaak zie je dat deze kinderen al gewend zijn aan water en zich heel vrij voelen.

Om (los van leeftijd) te zorgen dat je kind klaar is voor zwemles kan je zelf heel veel voorwerk doen! Tijd samen doorbrengen in het zwembad is voor een kind geweldig en ze ervaren hoe fijn het is in het water. maar hoe bereid je je kind dan voor?

  • Spelletjes onder de douche of in bad

Gebruik de tijd onder de douche of in bad op een leuke en leerzame manier! Probeer uw kind zo min mogelijk te ‘beschermen voor het water’. Dit heeft voor de zwemlessen een negatief effect doordat ze bevestiging krijgen dat water eng is. Laat het water over het hoofd stromen, laat ze zelf met een emmertje water over het hoofd gieten. Vanaf het begin zal een kind wennen aan het water!

  • Samen spelen in het zwembad

Door met uw kind simpelweg in het water te zijn wordt er enorm veel ervaring opgedaan. Naast de bovenstaande douche / bad spelletjes ervaren de kinderen hoe het is om te bewegen in het water en wat water doet. Terwijl u met bandjes voor de veiligheid zorgt is het mooi als uw kind zelf leert voortbewegen in het water. Zelf ervaren is de beste manier van leren!

  • Wees niet te voorzichtig

Naar mate uw kind ouder wordt kunnen de spelletjes in het zwembad wilder worden. Door veel spring spelletjes of weggooi spelletjes (vinden veel kinderen fantastisch) zullen ze vaker korte tijd onder water zijn en dit beetje bij beetje normaler vinden. De kinderen hebben een geweldige tijd, u heeft tijd met uw kind EN uw kind wordt klaar gestoomd voor zwemles!

  • Beloningen bij het onder water gaan

Wanneer kinderen ‘per ongeluk’onder water gaan, schrik niet maar geef een beloning! Een high 5 of een wauw moment leert de kinderen dat het normaal is. Wanneer je zelf schrikt en een kind merkt dit zal onder water zijn als iets engs worden ervaren. Dit gaat tegenwerken!

Tot slot willen we u meegeven zelf het goede voorbeeld te geven. Vaak zien we kinderen die niet onder water durven. Wanneer we dan naar de ouders kijken zien we hen ook niet onder water gaan. Dit is dus het voorbeeld dat ze krijgen en zelf ook angstvallig het hoofd boven water houden. Doe mee met de spelletjes, ga zelf ook onder water en uw kind pikt het allemaal op! Wilt u meer weten over dit onderwerp, kijk ook even bij Vanaf welke leeftijd mag een kind op zwemles? of Voorbereiden op zwemles Hier vind je meer over dit onderwerp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *