Opening SEA

Ik schreef ooit een blog over het nationale zwemdiploma. Hierin vertelde ik over de onenigheid tussen de verschillende diploma aanbieders. De vraag was of men bezig is met de zwemvaardigheid en dus veiligheid van kinderen of met geld.

Sinds enige tijd is het NPZ / NRZ (Nationaal Platvorm Zwembaden) bezig een licentie uit te geven. Iedere zwemonderwijzer die wil mogen examineren moet deze licentie hebben. Dit kan je halen door het doen van een examen. Op zich, zou je zeggen, een mooi initiatief! Kwaliteit bieden, controleren en handhaven, dat klinkt goed.

De werkelijkheid is echter anders. Zwemlesaanbieders die werken volgens de richtlijnen van het NPZ/NRZ moeten in de eerste plaats een redelijk bedrag betalen om erkenning te krijgen. Hierin gaat al veel geld om. Daarnaast moeten er medewerkers, ongeacht of ze hun diploma zwemonderwijzer hebben gehaald bij het NRZ, ROC of één van de vele andere opleiders, naar het examen gestuurd worden. Op zich niet eens vreemd maar nu komt het! Alleen zwemonderwijzers met een door NPZ erkend diploma worden tot het examen toegelaten. Ongeacht hoe goed of slecht deze persoon is in het vak! Naar mijn mening vervalt daar je kwaliteitsborging!

Veel verenigingen en zwembaden hebben jarenlang met ongediplomeerde onderwijzers gewerkt. Voor deze mensen heeft het KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) een cursus bedacht. Aangezien het diploma van deze organisatie wordt erkend is het een inkoppertje! Nu komt het.. Deze opleiding van maar liefst 3 uur wordt erkend! En natuurlijk springen de zwembaden daar op in! Geld en niet de kwaliteit en daarmee veiligheid staat voorop. Helaas heb ik mensen gesproken die lachend over de opleiding vertelden. 3 uur zitten en 6 lesvoorbereidingen later zijn ze in het bezit van een ‘erkend’ diploma als zwemonderwijzer!

Afzwemmen is geen grapje. Er wordt gekeken of de kinderen voldoen aan de vooraf gestelde eisen van de diploma aanbieder. Echter, de weg ernaartoe is geen controle op! Je kan jaren je kind naar een dramatische zwemles brengen, tot tranen van je kind toe, maar uiteindelijk is het eindresultaat doorslaggevend of je erkenning krijgt.

Wij van wc- eend, adviseren wc – eend! Deze woorden gebruikte ik al eerder. Iedereen die vandaag een cursus bedenkt en deze erkent heeft een zogenaamd ‘nationaal diploma’ in handen. Het is maar net hoe je het noemt. Maar het lijkt mij dat je pas voor een erkenning in aanmerking komt als er een onafhankelijk instituut erkenning uitgeeft.

Op dit ogenblik heeft het ENVOZ een internationaal erkend diploma. Het zwemdiploma krijgt erkenning van het International Federation of Swimming Teachers Assosiation. (IFSTA). Met in meer dan 20 landen en miljoenen diploma’s per jaar zeker een prestatie. De opleiding tot zwemonderwijzer heeft een europese erkenning van EQF/ NLQF, de nieuwe norm in Europa. Kijk voor meer informatie op de website van ENVOZ

Gezien bovenstaande hoeft de erkenning dus geen fictie te zijn. Als de verschillende diploma- aanbieders meer aansluiting met elkaar vinden kan er iets moois ontstaan! Met uitzondering van het ENVOZ moeten niet alleen de baden gecontroleerd worden op afzwemmen maar ook op de lessen! Bij Sports – Education & Adventures zwemmen we bij ENVOZ en zijn we blij met de controle op ons afzwemmen maar ook trots op onze zwemlessen in Ede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *